logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda

Diagnostyka płyty odkurzacza SAMSUNG SC9580 - co sprawdzić przy braku reakcji?

Mrozuzz 363 3
ADVERTISEMENT
  • #1 21102337
    Mrozuzz
    Level 2  

Koledzy,
    Problem z odkurzaczem SAMSUNG SC9580 . Napięcie jest, dochodzi do płytki, ale odkurzacz martwy, nie reaguje na nic. Podłączyłem silnik na krótko i chodzi, moc znamionowa +- 1800 W ok.8A.
    Był z nim problem że się wyłączał, najprawdopodobniej przegrzanie - konstrukcja jest moim zdaniem źle przemyślana + względnie duża moc - 2kW.
    Sprawdzałem tego Triaka na płycie, na żarówkę. Działa, co prawda żarówka gaśnie po chwili, ale to pewnie jakiś kondensator ją gasi. (oczywiście patrzyłem na wlutowanym w układ i i stąd myślę o kondensatorze, jeśli się mylę poprawcie :) ) I tu pojawia się pytanie czy warto i czy w ogóle się da naprawić tą płytę, bez kupowania nowej? Bo powiem szczerze chciałbym dojść do tego ocb, choć chyba najprościej wydaje mi się dać włącznik na krótko i jakiś bezpiecznik 10 A.
    Jest jeszcze drugi układ, druga płytka od panelu sterowania - z przyciskiem od włączania. Ale tam raczej jest ok.
    I pytanie gdzie szukać co mierzyć albo co zazwyczaj pada? Jakieś pomysły.
    No i jak zapatrujecie się na rozwiązanie na krótko do silnika? Wtedy bez bajerów bo nie pokaże pełnego worka, rączka jest na podczerwień żeby włączać go, regulacja mocy, no ale coś za coś - czy to dobry trop?

Z góry dziękuję za pomoc :)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21102871
    Telo
    Service technician RTV
    The basics is to measure the voltages is the LNK working the processor has power oscillations on the generator are there?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21111418
    Mrozuzz
    Level 2  
    I noticed that when voltage is applied (230V), the coil which is in the middle of the board heats up terribly. I soldered out the LNK and after checking the resistances were a bit off. After replacing the LNK itself, the coil no longer heats up, but everything is still dead.
    If the LNK fails, what should I check next? I know this may be a naive question, but I have no idea if anything else can be checked?
  • #4 21112774
    Telo
    Service technician RTV
    Measure the voltages at the LNK leads relative to the minus of the power supply capacitor primary side.
    Measure if the processor has a short on the power supply?
ADVERTISEMENT