logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda

Rejestracja BMW 220D F22 z Wielkiej Brytanii w Polsce 2024 – procedury, koszty, podatki

zachapl3 99 1
ADVERTISEMENT
  • #1 21603944
    zachapl3
    Level 1  
    Chłopaki,

Mieszkam w Wielkiej Brytanii i niedawno wróciłem do Polski, żeby zrobić magisterkę/ukończyć studia itp. – coraz bardziej potrzebowałem samochodu i postanowiłem sprowadzić do Polski mój drugi samochód z Wielkiej Brytanii (BMW Serii 2 COUPE 220D M Sport Automatyczna Serii F22 z 2014 roku).

Myślałem, że zostawię go tutaj na stałe jako mój polski samochód: wymienię go i zarejestruję itp., ale osoba, która zajmowała się poprzednim samochodem, który sprowadziłem dla rodziców przed lockdownem, powiedziała, że ​​teraz wszystko się zmieniło i jest to prawie niemożliwe: znalezienie części/rejestracja bez płacenia całego 25 tys. podatku i VAT bla bla (samochód jest dla mnie wart tylko około 40 tys. w brytyjskich pieniądzach w obecnym stanie).

Czy to prawda/czy ludzie nadal to robią/czy jest to nadal możliwe, czy powinienem o tym zapomnieć/po prostu zabrać go z powrotem do Wielkiej Brytanii po skończeniu?

Wszelkie informacje/opinie/porady/kontakty do osób, które to robią lub robiły niedawno i jak to zrobiły, będą pomocne.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    AI: Samochód już jest w Polsce, czy dopiero planujesz go sprowadzić? Jeśli już jest, to jak go transportowałeś (laweta, na kołach)?
    Jest już w Polsce
    AI: Masz komplet dokumentów z UK (V5C, potwierdzenie wyrejestrowania, faktura/umowa kupna, itp.) i czy auto jest zarejestrowane na Ciebie?
    Tak
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21604423
    danielzy
    Level 27  
    You can import it and register it after appropriate adjustments (lights, mirrors, etc.), but if you have an engine capacity of more than 2 L, the excise duty is 18.6% of the value of the car, and here you have to calculate whether it is worth it. As far as I know, you do not have to move the steering wheel - only cars registered after 2021.
ADVERTISEMENT