logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda

ISKRY EUROPY ⚡ Jak zainteresować młodych elektrotechniką i normami europejskimi?

gabrielesavino420 258 1
ADVERTISEMENT
  • #1 21696484
    gabrielesavino420
    Level 1  
    Cześć wszystkim!
    Nazywam się Gabriele Stefano Savino. Niedawno zostałem nauczycielem elektrotechniki (pracuję też jako project manager i projektant oświetlenia). Kocham elektrotechnikę, naturę i naukę. Chciałbym połączyć pasjonatów w całej Europie — w końcu elektrony nie mają paszportów! 😄

Szukam praktycznych wskazówek, jak rozkochać młodych w tej dziedzinie: proste, „wow” eksperymenty, dobre historie, projekty, wycieczki, sposoby łączenia teorii z praktyką (budowa, instalacje, bezpieczeństwo, efektywność). Jeśli macie materiały, przykłady albo „błędy, których nie warto powtarzać”, będę bardzo wdzięczny.

Bardzo interesują mnie też normy: chcę pomagać młodym (i nam, nauczycielom) lepiej się w nich odnajdywać, żeby stawali się ciekawszymi, bardziej zaangażowanymi i kompetentnymi specjalistami. Przygotowuję krótką ankietę, żeby zrozumieć — w każdym kraju — które problemy z normami elektrycznymi są najbardziej odczuwalne. Jeśli macie ochotę, szukam chętnych do przetestowania jej i przekazania opinii.

Dziękuję za przyjęcie — chętnie będę słuchał i uczył się od Was. Piszcie w komentarzach lub prywatnie!
    (P.S. Mój polski nie jest idealny — poprawiajcie mnie śmiało!)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21696750
    staś pytalski
    Level 41  
    Meeting the Polish education system will be an interesting experience for you. Here on the forum I don't know how many teachers there are, but there are a lot of teacher groups on Facebook where you can try to reach a larger audience of teachers.
    If you are teaching in a vocational or technical school the most important thing is that the students don't get in your way.
    If that works, you can create some electrical engineering enthusiast group and try to get students interested there.
ADVERTISEMENT