logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda

Charakterystyki prądu i napięcia urządzeń laboratoryjnych zasilanych 230/400 V

sokol1234pln 120 2
ADVERTISEMENT
  • #1 21856134
    sokol1234pln
    Level 2  
    Hej, może ktoś będzie w stanie pomóc 😅

Dostałem na studiach projekt i nie do końca wiem, jak się za to zabrać. Z tego co napisał prowadzący, mam sprawdzić charakterystyki prądu i napięcia urządzeń zasilanych z sieci 230/400 V, czyli ogólnie jakie prądy i napięcia pobierają różne urządzenia.

Jako przykłady podał takie rzeczy jak:

* multimetr
    * mostek RLC
    * oscyloskop
    * generator funkcyjny
    * zasilacz laboratoryjny
    * autotransformator
    * silnik elektryczny
    * stacja lutownicza
    * odciąg oparów
    * komputer + monitor

I teraz trochę nie wiem, o co dokładnie chodzi – czy mam po prostu sprawdzić ich parametry z tabliczek znamionowych, zrobić jakieś pomiary, czy może chodzi o opis teoretyczny tych urządzeń i ich poboru prądu.

Jeśli ktoś robił coś podobnego albo ma pomysł jak się za to zabrać (co dokładnie sprawdzić, jakie pomiary zrobić itd.), będę mega wdzięczny za wskazówki 🙏

AI: Masz dostęp do tych urządzeń w laboratorium i możesz zrobić własne pomiary, czy raczej masz się oprzeć tylko na danych z dokumentacji/tabliczek znamionowych?
    Wlaśnie nie mam dostępu
    AI: Czy prowadzący określił, w jakiej formie masz przygotować projekt (np. raport z pomiarów, tabelka z parametrami, opis teoretyczny), czy zostawił to do Twojej decyzji?
    Opisówka z przebiegami xd
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21856329
    Rob
    Level 19  
    sokol1234pln wrote:
    I have checked the current and voltage characteristics of 230/400 V mains-powered equipment

In my opinion you should make simultaneous oscilloscope measurements of the current and voltage of these devices in operation.
    Visualise on graphs, oscilloscope waveforms, indicate phase shifts, changes in the shape of the waveforms (sine wave) during operation of the devices, etc.
  • #3 21856405
    sokol1234pln
    Level 2  
    >>21856329 Ale problem polega na tym, że nie mam dostępu do robienia takich badań
ADVERTISEMENT